La mar recorda l’Any de les Desgràcies

Ara fa cent anys –del 31 de gener al 2 de febrer de 1911–, un gran temporal va afectar les costes catalana i valenciana. Va provocar més de 130 morts entre pescadors i mariners, va destruir un gran nombre de barques i va deixar moltes famílies sense mitjà de subsistència.

Aquesta catàstrofe, una de les més grans que ha patit el sector marítim del país, ha romàs en la memòria de les poblacions costaneres, que ha atribuït al 1911 l’apel·latiu d’Any de les Desgràcies.

Diverses poblacions catalanes com Cambrils, Badalona, Caldes d’Estrac i Sant Pol de Mar organitzen actes commemoratius que pretenen recordar les víctimes de la tempesta i explicar les conseqüències que va tenir. Totes aquestes activitats, fruit de la iniciativa d’institucions, entitats i persones vinculades al món marítim,  s’acullen a la marca comuna 1911. Centenari del temporal.

En la mateixa línia, el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils produeixen l’exposició 1911. Sobreviure a la tempesta, que pretén explicar el temporal i les conseqüències que va tenir, mostrar les condicions en què treballaven els pescadors en aquells moments i donar a conèixer les grans mostres de solidaritat que es van generar arreu per salvar els nàufrags i auxiliar econòmicament les famílies de les víctimes.

Més enllà de la catàstrofe, doncs, pretén mostrar de quina manera els pescadors i aquells que els ajudaven van posar en joc tots els seus coneixements de l’ofici per sobreviure a la tempesta.

L’exposició es podrà veure a la Torre del Port de Cambrils del 30 de gener al 24 d’abril i després itinerarà per diferents poblacions.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: